Header Ad

OPEL MOKKA X: Redizajn jednog od najpopularnijeg SUV-a u Evropi


“Opel moka” je u samom vrhu po popularnosti u SUV segmentu u Evropi. Zato nimalo nije bio lak zadatak dizajnera i konstruktora da redizajn učine još boljim i atraktivnijim. Obično se dešava da restilizacija automobila bude lošija od prvobitne verzije, međutim, ovo je jedan od retkih slučajeva da osvežen model izgleda bolje.

“Moka” je dobila oznaku “X” u svom imenu, tako da odmah bude jasno da je riječ o redizajnu. Novi izgled prednjeg dijela je pravo osvježenje a farovi su dobili punu LED tehnologiju koja obuhvata ne samo dnevna već i glavna svjetla. Doterana je i unutrašnjost, tako da je komandna tabla sada dosta slična onoj u novoj “opel astri”. Na centralnoj poziciji sada su displeji dijagonale sedam ili osam inča, koji su svojom multifunkcionalnošću zamjenili mnoštvo tastera.

Pod haubom se sada nalazi novi 1,4 litarski turbo-benzinac, takođe iz “astre”. Raspolaže sa 152 konjske snage a uz njega se može poručiti i šestostepni automatik. Snaga se prenosi na sva četiri točka. Tihi dizelaš zapremine 1,6 litara je moguće naručiti u verzijama sa 110 i 136 “konja”.


Novina je posljednja generacija “Opel Eye” prednje kamere sa većom rezolucijom i boljim procesorom slike. Njena uloga je višestruka, a prije svega da bude pomoć vozaču u vožnji.
Ona “čita” saobraćajne znakove o ograničenju brzine, automatski aktivira duga svetla po potrebi, ali i upozorava vozača o mogućem sudaru, napuštanju saobraćajne trake, istovremeno pružajući asistenciju sistemu za automatsko kočenje.

Prvo javno pojavljivanje nove “opel moke X” očekuje se za nešto manje od mjesec dana na Salonu automobila u Ženevi. Početak prodaje je zakazan za jesen.