Header Ad

EVORA SPORT 410 - 410 konjskih snaga direktno iz Lotusa (video)

Svi oni koje prate automobilsku industriju znaju koji automobil je Esprit S1. Ovo je jedan od prvih superauotmobila koji je zapanjio cijeli svijet. Prije 40 godina se pojavio u filmu „Džejms Bond: “Špijun koji me je volio“ i oduševio svijet, jer je bio automobil kojeg je vozio najbolji špijun na svijetu.Evora Sport 410 je kreiran sa namjerom da zamijeni legendarni S1 model i da novoj generaciji ponudi superauotmobil koji će biti još bolji od prethodnog. U pitanju je ograničeno izdanje od 150 primjeraka koji će se prodavati širom svijeta.

Ovaj automobil je težak samo 1280 kg i u sebi sadrži 3.5 litarski motor od 6 cilindara motor koji razvija 410 konjskih snaga, što znači da brzinu od 0 do 100km/h postiže za munjevitih 3.9 sekundi.
Kada je u pitanju dizajn, Lotus je ovdje sebe nadmašio. Automobil je veoma aerodinamičan i djeluje agresivno i sportski. Spojleri, vazdušni usisnici, difuzori, i drugi aerodinamični dijelovi su i te kako prisutni na ovom automobilu i čine da on stvara silu prijanjanja od 64 kilograma. Enterijer je posebna priča za sebe. Materijali su kvalitetni i izdržjlivi, a Lotus se potrudio da maksimalno olakša automobil, pa su karbonska vlakna i te kako prisutna.

Iako je spreman da postigne velike brzine, Evora Sport 410 je odličan i na gradskim i otvorenim putevima. Kreatori iz Lotusa su se potrudili da ga omoguće modernim i udobnim, pa će se svako snaći iza volana ovog superautomobila.

Žan Mark Gales je rekao da će svi kupci ovog ograničenog izdanja moći da učestvuju u posebnom programu koji im omogućuje da kreiraju svoju verziju autombila. Dakle, kupci će moći da biraju materijale, vrstu sjedišta, izgled felni, boju automobila i još mnogo toga, kako bi kreirali unikatni superautomobil koji će samo oni posjedovati.