Header Ad

Renault u Londonu predstavio bolid RS17: Želimo biti u samom vrhu F1 (video)

Danas je u Londonu održana konferencija za medije na kojoj je Renault predstavio bolid za sezonu 2017 u Formula 1 takmičenju.Novi bolid pod nazivom RS17, su otkrili vozači Jolyon Palmer i Nico Hulkenberg. Iz Renaulta su rekli da pored nove šasije sve karte bacaju na motor i njegovu snagu te da se žele naći u samom vrhu Formule 1.

Francuska kompanija prodala je tim 2010. godine Lotusu, međutim novi vlasnici ekipe slavnog imena nisu se snašli u vremenu ekonomske krize, pa su Francuzi 2016. godine odlučili da otkupe tim nazad i ponovo se uključe u šampionat kao konstruktori.

Renault je imao vrlo tešku povratničku sezonu u Formulu 1 koju su završili na devetom mjestu, a iza njih su završili samo Sauber i Manor koji su zajedno osvojili tri boda.

Njihov RS16 nastao je na temelju Lotusa iz 2015. koji je bio dizajniran za Mercedesovu pogonsku jedinicu, a momčad se tijekom sezone bavila ojačavanjem tehničkog kadra i ulaganjem u tvornicu u Enstoneu.

Renault je posljednjih godina kao proizvođač motora imao mnogo uspjeha u F1 tokom saradnje sa Red Bullom. Renault je kao konstruktor osvajao titule svjetskog šampiona 2005. i 2006. godine kada je za njih vozio Fernando Alonso.