Header Ad

Mercedes 300 SL Roadster - 60 godina legende (video)

Mercedes-Benz je napravio neke nezaboravne automobile u toku svoje duge historije, ali malo su se koji održali kao klasika poput modela 300 SL Roadster. Sada taj bezvremenski kabriolet slavi svoj 60. rođendan.Kabriolet verzija kultnog Gullwinga (koji je lansiran u 1954.), 300 SL Roadster debitovao je 1957. na sajmu automobila u Ženevi - šest desetljeća prije novog Mercedes-AMG GT Roadstera koji nosi njegov duh i danas.

Glavni razlog za skidanje krova sa 300 SL-a, prema navodima proizvođača, došao je u velikoj mjeri po nalogu sa sjevernoameričkog tržišta. 800 od 1400 Gullwingsa koje su napravili do tada već je bilo poslano u SAD, gdje kupci bili zainteresovani i za kabriolet verziju.

Malo je čudno bilo da je Daimler dao slike najutjecajnijem američkom časopisu "Collier" u oktobru 1956. godine, prije nego što je bilo ko drugi mogao vidjeti roadster.

Transformacija iz kupea u kabriolet zahtijevala dosta dodatnog ojačanja, pogotovo jer je postojeći Coupe imao visoke pragove vrata da bi bio krut. Do kraja postupka pretvorbe roadster je težio dodatnih 120 kg. više od verzije s fiksnim krovom, ali to nije uticalo na njegove sportske sposobnosti u velikoj mjeri.

Kada su u pitanju motor i vozna svojstva 300 SL Roadster je prema pisanjima njemačkog „Motor Revue“ magazina imao „vrhunske performanse i odlično držanje ceste.“

Jedan dio ukupne težine roadstera umanjen je 1962. kada je Mercedes zamijenio originalni blok motora od lijevanog željeza s aluminijskom verzijom, koji je bio lakši za nekih 4.5 kg, a 3,0-litarski šestocilindraš je tada proizvodio 215 konjskih snaga.

To nije bio jedina nadogradnja koju je 30 SL roadster imao tokom proizvodnje. Odvojivi tvrdi krov je ponuđen 1958, godinu i pol dana nakon lansiranja, a disk kočnice stigle su 1961. Do kraja proizvodnje 1963., Mercedes je napravio 1,858 roadstera, a svaki preživjeli primjerak i dalje su vrlo traženi među kolekcionarima. Ovih dana, očuvani primjerci se prodaju na aukcijama za više od 1 miliona eura.