Header Ad

Toyota - opoziv još 2,9 miliona vozila zbog problema sa zračnim jastucima

Toyota je objavila još jedan opoziv za vozila s potencijalno neispravnim zračnim jastucima, dobivenim od Takate. Najnovija akcija pokriva otprilike 2,9 miliona vozila diljem svijeta, uključujući modele RAV4 i Corolla Axio, a izdana je za 1,16 miliona koje su isporučene u Oceaniji i Bliskom Istoku, te 750.000 prodanih u Japanu, kako AutoNews izvještava.
 
Vozila isporučena u Europi također su pogođena ovim opozivom, ali tačan broj tek treba da bude utvrđen, dok je Sjeverna Amerika koja ima najveći tržišni udio, izuzeta iz ove sigurnosne kampanje.
Ostali proizvođači koji su morali opozvati oko 240.000 vozila u zemlji izlazećeg sunca zbog istih opasnih zračnih jastuka isporučenih od strane Takate, su Mitsubishi, Hino Motors, i Fuji Heavy Industries koji proizvodi Subaru.

Takatini opasni zračni jastuci, koji su poznati da eksplodira prejako u slučaju sudara i šire sitne djeliće prema putnicima, nalaze se u više od 100 miliona vozila diljem svijeta, te su učinili više od 150 ozljeda i najmanje 16 smrtnih slučajeva, u cijelom svijetu koliko je do sada zabilježeno.