četvrtak, 4. listopada 2018.

Elon Mask odlazi sa svog rukovodećeg mjesta u TesliGeneralni direktor kompanije Tesla, Elon Mask, postigao je sporazum sa Securities and Exchange Commission (SEC) vezan sa prevarom i osiguranjem, ali i tužbom koja je nastala nakon njegovog nepopularnog tvita o „osiguranim sredstvima“...

Sudeći prema terminima dogovora, Mask bi trebalo da plati dvadeset miliona dolara, a ova sredstva će dalje biti distribuirana ka oštećenim investitorima koji su vezani za ovaj sudski proces. Mask će takođe biti primoran da istupi sa svog rukovodećeg mjesta u kompaniji Tesla.

Generalni direktor će biti zamijenjen za sada nepoznatim nezavisnim vlasnikom koji će tek biti imenovan. Ovo bi moglo da bude samo privremeno riješenje, jer zabrana upravljanjem kompanijom Tesla dolazi samo u trajanju od tri godine. Nakon ovog perioda, Elon bi mogao da se vrati i ponovo bude izabran za glavno lice svog brenda.

U povezanim vijestima, SEC je takođe optužio kompaniju Tesla kako nije podnijela određene mjere i procedure vezano za tvitove njenog direktora. Pritužba je vezana za to što su iz brenda obavijestili investitore o tome da će nalog kontraverznog direktora biti korišten kao sredstvo za iznošenje informacija o brendu, ali je kompanija zakazala kada su u pitanju otkrivanja kontrola ili procedura koje će odlučiti da li Maskovi tvitovi posjeduju informacije potrebne za zatvaranje slučaja između SEC i nje. Ukratko, brend Tesla nije efektivno provjeravao Maskove tvitove kako bi osigurao da su oni u potpunosti usklađeni sa zakonom.

Kompanija Tesla se dogovorila na sporazumno rešavanje spora, dok će SEC odrediti dva nova, nezavisna direktora. Kalifornijski brend zahtjeva i uspostavljanje novog komiteta i odbora nezavisnih direktora i postavi dodatnu kontrolu i procedure koje će provjeravati Maskove komunikacione radnje. Ovo se vjerovatno vezuje za neke od posljednjih bisera legendarnog inovatora i pronalazača, a jedan od njih je i nazivanje spasioca djece iz tajlandske pećine „pedo“ likom.


TV izdanje - Poslednje dodato