petak, 5. veljače 2016.

U SADu svi pričaju o zelenoj tehnologiji

U Washingtonu je početkom februara održan sajam automobila na kojem su svoje najnovije modele predstavila 42 strana i domaća auto proizvođača. Naklasak ove godine je stavljen na eko vozila.

Predsjednik i izvršni direktor kompanije Ford, Alan Mulally, je objavio investicijski plan u vrijednosti od 400 miliona dolara za kojeg kaže da će sljedeća generacija Ford Explorera trošiti manje goriva. Ford upravo završava svoju prvu godinu sa profitom nakon 2005. godine. Kompanija očekuje da će hibridna i električna vozila sačinjavati do 20% ukupne proizvodnje do 2020. godine, u poređenju sa današnjih 3%.


Jeremy Stanley iz Fort Washingtona u Marylandu je vlasnik jeep-a Ford Explorer, što je Fordovo najbolje prodavano vozilo. On priznaje da to vozilo mnogo troši, ali da je ipak jako dobro.  Ron Cogan je urednik i izdavač žurnala Green Car kaže da se kupcima savjetuje da drže svoje opcije otvorenim u trenucima kada proizvođači počinju izlaziti sa čišćim vozilima koja štede energiju. 

Ann Mesnikoff iz grupe Sierra Club kaže da je ohrabrena novim hibridnim i električnim vozilima. Ona međutim kaže da proizvođači moraju i dalje unositi inovacije kako bi smanjili ispuštanja štetnih gasova.  Ona dodaje da, iako će se u cijeloj auto-industriji do 2016. godine zahtijevati novi ekonomičniji standardi potrošnje goriva, pritisak na proizvođače automobila se mora izvršiti sada, kako bi se dodatno smanjilo ispuštanje štetnih gasova.

U Americi su se svi raspričali o zelenoj auto tehnologiji, svi bi željeli da voze zdrave automobile, doduše samo u teoriji, u praksi baš i nijetako. Sajam u washingtonu je pokazao bještavilo, ali ne kao i prethodnih godina, i svakako ne u onoj mjeri kako je to bilo u Detroitu i Los Ageles-u.

TV izdanje - Poslednje dodato