četvrtak, 4. listopada 2018.

PARIZ: Predstavljen najbrži SUV na Nurburgringu - Kodiaq RS




Nakon što su fotografije "procurile" na internet došao je dan za zvanično predstavljanje Škode Kodiaq RS na Sajmu automobila u Parizu.

Kodiaq RS je zvanično najbrži SUV sa sedam sjedišta na stazi Nurburgring, a pokreće ga 2,0-litarski dizelski motor iz Volkswagen Grupe koji se ugrađuje i u Volkswagenove modele Passat i Tiguan.

Kao što je slučaj s dva Volkswagenova modela, BiTDI četverocilindrični motor razvija 236 KS i 500 Nm obrtnog momenta, a SUV od 0 do 100 km/h ubrzava za sedam sekundi prije nego dostigne maksimalnu brzinu od 220 km/h. Škodin najsnažniji dizelaš je uparen sa sedmostepenim automatskim mjenjačem te standardno ima pogon na sva četiri točka.

Standardna oprema je DDC sistem uparen s Driving Mode Select sistemom za automatsko prilagođavanje opruga i amortizera bazirano na šest modova, a to su Eco, Comfort, Normal, Sport, Individual i Snow. Škoda je ugradila i progresivni sistem upravljanja koji će elektronski podešavati upravljanje na osnovu različitih varijabli, uključujući brzinu vozila.

Dio snažnog Kodiaqa je novi RS logo te standardni 20-inčni naplaci. Također, standardna su full LED svjetla te Virtuelni Cockpit koji predstavlja potpuno digitalnu instrument tablu. Kodiaq RS je dostupan u konfiguraciji s pet i sedam sjedišta s integrisanim naslonom za glavu, koja su presvučena Alcantarom. LED ambijentalno osvjetljenje je također dio standardne opreme.

Kodiaq RS je prvi Škodin model s Dynamic Sound Boost sistemom koji koristi podatke elektronike i omogućava vještačko privlačno akustično iskustvo motora. Zvuk se mijenja ovisno o odabiru moda, pri čemu u Eco modu motor zvuči potpuno prirodno.


TV izdanje - Poslednje dodato